Zeg, en wat doe je nou precies?
Ik help je vastgeroeste patronen te doorbreken.
Je ontdekt dan waartoe ze dienen, hoe je ze in standhoudt en wat de effecten er van zijn op jezelf en anderen. En dan vervang je ze voor nieuwe patronen die beter passen bij wat je wilt.
Ik doe dat twee keer per jaar in een open groep (waar je je voor kunt inschrijven) en op verzoek met bestaande teams of in een individueel traject.
Vaak gaat het om managementteams die een nieuwe werkwijze willen voorleven of tegen hun eigen cultuur aanlopen. Die is dan niet meer dienend aan de doelen.
Geen rollenspellen, casuistiek en oefeningen
En achteroverhangen bij een powerpoint hoort er ook niet bij. Dat is leuk voor eyeopeners tijdens studiedagen maar niet geschikt als je écht dingen wilt veranderen. Dan moet je doen. Doen, onderzoeken wat wél en niet werkt, concluderen en uittesten of je conclusies kloppen. En dat betekent ook: net even buiten je comfortzone treden en onderzoeken waarom iets niet gaat zoals je wilt.
Hoe gaat dat dan in zijn werk?
We starten met een scan, om helder te krijgen welke patronen jij wilt ombuigen en wat je wil leren. Je brengt in uitgebreide voorgesprekken in beeld waar je nu staat, wat je daar niet aan bevalt en waar je heen wilt. En ook: wat je voorwaarden zijn om te zorgen dat de oplossing die je zoekt bij je past.
Dan ga je een week aan de slag met anderen die ook zo’n voortraject met mij gedaan hebben.
Yep, de hei op.
Of, als je dat niet wilt, bedenk ik een oplossing op maat in een individueel traject.
Na afloop heb je niet alleen inzicht in hoe je dingen moet aanpakken: je doet het ook echt
Je kiest immers zelf wat je echt wil veranderen. En wat nog veel belangrijker is: op een manier die bij je past. Daarom val je niet terug. Het is net als met leren fietsen: als je het eenmaal kunt, kun je het.
En er is nog een reden dat je niet terugvalt: je verandert zó dat ook anderen er de vruchten van plukken. Na de training ben je voor hen een nog prettigere medeweggebruiker. Er ontstaat dus geen frictie, en jij- blijft je vrij voelen om te zijn zoals je bent en om te kunnen doen wat jij belangrijk vindt.
Ik heb er nog steeds iedere dag profijt van
Tom Nijhuis
Business Unit Manager – Venko Groep
Ik heb in 2005 een week op de hei bij Zenda gedaan. Haar aanpak is fundamenteel anders dan andere cursussen of trainingen die ik ooit heb gedaan. Grote verschil is dat ik in de week op de hei ter plekke volledig heb ervaren welke (onbedoelde!) effecten mijn gedrag kan hebben op anderen in mijn omgeving. En belangrijker: ik heb zelf ervaren en geleerd (dus niet voorgekauwd) hoe ik veel betere resultaten haal met minder irritatie bij mezelf en mensen in mijn omgeving (werk en prive)!
Echt een aanrader voor eigenlijk iedereen omdat het alle (werk)relaties zoveel duidelijker en prettiger maakt. Het is zelfs een must, naar mijn mening, voor mensen die zichzelf willen ontwikkelen en kritisch kunnen kijken naar hun eigen gedrag en dit graag aan willen pakken (maar wat nog niet goed lukt).
Maar zo’n week is niets voor mij.
Alles wat je wilt aanpakken heeft te maken met hoe je zelf reageert op anderen of hoe anderen reageren op jou.
Doen je medewerkers niet wat ze moeten doen?
Houden je collega’s zich niet aan hun afspraken?
Is er onvoldoende draagvlak voor jouw visie?
Dan moet je onderzoeken hoe je dingen doet en wat de effecten daarvan zijn op jezelf en anderen. Dat gaat het snelst in een groep.
Deze week beveel ik iedereen aan die wezenlijke doelen wil bereiken
Jaco van der Quast
Manager (Geo)graphic Datacenter – Gasunie
De week op de hei heeft een diepe indruk op mij gemaakt en is een blijvende herinnering uit mijn leven. Het heeft zonder te overdrijven de onderste steen uit mijzelf naar boven gehaald en de kijk op mijzelf en mijn omgeving voorgoed veranderd.
Mijn doelen heb ik hier daadwerkelijk weten te bereiken.
De aanpak bij de training is m.i. uniek en berust in belangrijke mate op de creativiteit en professionaliteit van Zenda Fransen.
Deze training beveel ik een ieder aan die wezenlijke doelen wil bereiken en persoonlijke effectiviteit wil verhogen, zowel prive als zakelijk.
Hoeveel tijd kost dat individuele voortraject?
Het gaat om 5 tot 8 gesprekken van een uur. Die gesprekken kunnen we telefonisch doen. De meeste mensen voelen zich het prettigst als ze om de twee weken plaatsvinden, maar in geval van haast kan het ook elke week of een paar keer per week.
Hoeveel contacturen staan er voor het hele traject?
Alles bij elkaar gaat het om ongeveer 75 uur coaching.
Ik wil dit graag met ons hele MT. Kan dat?
Dat kan. Naast de doelen van elk teamlid gelden dan ook de teamdoelen. Bovendien doen we een scan op de cultuur. Waar de cultuur de doelen in de weg zit veranderen we die. De werkweek op de hei heeft een olievlekwerking: ook medewerkers zullen anders gaan werken.
FAQ’s
Waarom train jij geen vaardigheden?
Wat telt is wat jou drijft. Bijvoorbeeld: je wilt zó graag kwaliteit dat je niet delegeert. Of je wilt zó graag volledig zijn dat je iedereen sufpraat. Je wilt zó graag aardig gevonden worden dat je geen nee zegt.
Je krijgt inzicht. Je herkent je gedrag en je ziet het resultaat. Je leert effectiever te handelen.
Het veranderde mijn hele visie op communicatie
Menno Bekker
Senior Advisor Asset Management Legal Affairs – N.V. Nederlandse Gasunie.
En nog veel belangrijker: mijn handelswijze.
Niet door trucjes of tools maar door mijn eigen redeneringen en acties ten aanzien van zowel werk als privé gerelateerde zaken onder de loep te nemen en daar mee aan de slag te gaan.
Zenda’s werkweek is geweldig!
Waarom werk je niet met rollenspellen?
Omdat ze net niet jouw situatie zijn. Net jouw oplossing niet. En omdat ze raar voelen.
En waarom zou je met een slap aftreksel van jou in een slap aftreksel van de werkelijkheid aan het werk gaan als we allebei gewoon voorhanden hebben: jijzelf en je werkelijkheid?
Geen casuïstiek, opdrachten en oefeningen?
Jij zoekt een oplossing op maat. Die past bij jou, bij jouw leven en bij wat jij belangrijk vindt. Daar passen geen algemene opdrachten bij. We hebben ze ook niet nodig.
Ik ga nu beter om met mijn emoties en die van anderen
Lisette Smits
Directeurenoverleg Muziekscholen Zuid-Holland – Hoofd Muziek – B plus C
Tijdens de week van Zenda stuitte ik erop dat een aantal dingen dieper lagen dan de doelen die ik had geformuleerd. Toen ik de onderliggende zaken aanpakte ging de rest vanzelf en dat is iets heel anders dan het leren van trucjes. Hoewel ik had gehoord dat je er geen trucjes leerde was ik er eerlijk gezegd toch een beetje bang voor dat het wel zou gebeuren. Ik kon me namelijk niet voorstellen hoe het anders kon. Maar het bleek toch zo te zijn.
Naast het feit dat ik al mijn doelen heb bereikt, is er op persoonlijk vlak veel belangrijks veranderd. Ik ben bijvoorbeeld na de week op de hei in staat geweest mijn moeder de vragen te stellen die ik haar nooit heb durven stellen en waarvan ik het al had opgegeven dat ik het ooit nog kon doen. Omdat ik nu beter om kan gaan met emoties van mijzelf en anderen kon ik ook losse eindjes die er nog lagen aanpakken. Uit angst voor emotionele en negatieve reacties had ik dat niet eerder aangedurfd.
Wat gebeurt er dan tijdens de week op de hei?
Je gaat aan het werk. Zoals elke dag. Maar met andere doelen (jouw doelen), op een andere locatie. Je ervaart, onderzoekt, concludeert, toetst, stelt bij en gaat weer tot actie over. Net zo lang tot je hebt bereikt wat je wilt. Achteroverzitten of wachten op anderen hoeft niet. Je maakt je eigen oplossing.
Heb je helemaal geen tips of trucs?
Jazeker. Ik heb tips en ook trucs. Bakken vol zelfs. Maar ze werken niet. Niet omdat ze niet goed zijn, maar omdat ze niet niet aansluiten bij jouw situatie. En ook niet bij jouw goede reden om te doen wat je nou juist niet wilt.
Wat jij niet wilt zegt mij welke kwaliteit je wél wilt. Dus jouw ja-maars zijn welkom. Je moet er alleen anders mee leren omgaan. Hoe? Dat leer ik je ter plekke. Want anders voelt’ie raar. Ik help je met mijn vragen. Ik zeg niet wat jij moet doen.
Dus mijn reden voor wat ik doe is….
OK. En hij hoeft niet weg ook. Het is het fundament voor jouw oplossing.
Jij wilt aardig gevonden worden? Mooi: bouwen we jouw oplossing hier op.
Jij wilt kwaliteit bewaken? Prima, zoeken we manieren waarop je delegeert met behoud van kwaliteit.
Jij wilt de harmonie bewaren? Top, gaan we zó feedback geven dat de ander er gelukkig van wordt.
Dat maakt die week (ook voor mij) zo leuk, uitdagend en telkens anders. En jij valt niet meer terug in je oude gedrag.
Hoezo hoef ik niets te veranderen?
Omdat we aan de gang gaan met méér van hetzelfde. Meer jou. Wie en wat dat is bepaal je zelf. We gaan niet aan je sleutelen. We graven niet in je verleden. We stellen géén grensoverschrijdende vragen. Ik werk doelgericht en jij bepaalt aan welke doelen.
Sommige collega`s doen de week meerdere keren. Hebben ze dan niets geleerd?
De werkweek op de hei is een snelkookpan voor ontwikkelingsdoelen. Een ander project of een promotie vragen soms nieuwe dingen van je.
Wat als ik sneller ga dan de anderen?
Niets aan de hand. Je bepaalt je eigen tempo.
Heb je nog een vraag?
Mail me of bel me: 06-22 22 97 72
.
Klik om een overzicht van mijn opdrachtgevers te zien of gebruik de pijltjes.
[logo-slider]